Inloggen

Wachtwoord vergeten? Klik hier >
Bodyscanners op luchthavens verhogen risico op kanker

Door: clueless | Datum: 20-05-2010 | Laatst gewijzigd: 21-05-2010 | Gezondheid


Bodyscanners op luchthavens verhogen risico op

kanker


Amerikaanse wetenschappers waarschuwen ervoor dat de straling van de controversiŽle bodyscanners op luchthavens tot nu toe gevaarlijk zwaar onderschat werd en zou kunnen leiden tot een verhoogd risico op huidkanker, vooral bij kinderen.

David Agard, biochemist aan de University of California zegt dat, in tegenstelling tot andere scanners, de straling van de bodyscanners wordt vrijgegeven aan stralingsniveaus met lage energie, waarbij de grootste dosis geconcentreerd blijft in de huid en het onderliggende weefsel.

"Waar de dosis veilig zou zijn als die zou worden verdeeld over de omvang van het hele lichaam, is de dosis voor de huid extreem hoog", beweert Agard. "Dit soort bestraling kan, zoals X-stralen, schade toebrengen aan chromosomen en zo tot kanker leiden." Een andere bezorgdheid is dat een defect aan de scanners voor een intense dosis radiatie zou kunnen zorgen op ťťn bepaalde plek op de huid.

Dosis 20 keer hoger dan geschat
David Brenner, directeur van het Columbia University's Centre for Radiologiccal Research, zegt dat de concentratie van de straling op de huid - een van de meest stralingsgevoelige plekken van het menselijke lichaam - betekent dat de werkelijke dosis twintig keer hoger ligt dan de officiŽle geschatte dosis. Volgens Brenner bestaat het gevaar voor kanker vooral op gevoelige plaatsen als de huid aan de hals en het hoofd. Geluk bij een ongeluk: dat soort huidkanker is meestal te genezen.

Kinderen behoren tot de risicogroep, omdat zij meer cellen die op hetzelfde ogenblik splitsen hebben dan volwassenen. Een mutatie door straling bij hen kan op latere leeftijd kanker veroorzaken.

Verdedigers van de scanners zeggen dat een individu al duizenden reizen moet ondernemen om aan het equivalent te komen van ťťn dosis X-stralen van een scan in het ziekenhuis.

Liever radiostralen
Tegenstanders pleiten bij de Amerikaanse president Barack Obama voor meer onderzoek alvorens de scanners overal op de luchthavens zullen opduiken. Volgens professor Brenner zou het gebruik van millimetergolfscanners meer aan te raden zijn, omdat die radiostralen gebruiken in plaats van X-stralen en daar zijn geen risico's aan verbonden, voor zover de wetenschap dat weet.

De 'full-bodyscanners' liggen al van in den beginne onder vuur. Niet enkel om gezondheidsredenen maar ook omdat ze de privacy van passagiers zouden schenden. Zo is er de vrees dat ze de wet tegen kinderporno in sommige landen zouden overtreden. Bovendien zouden ze weinig efficiŽnt zijn, omdat heel wat explosieven niet zullen gevonden worden met de scanners.

'De collega's'
Er zijn ook al twee 'vervelende' incidenten onder collega's bekend. Een Britse vrouw diende klacht in nadat haar mannelijke collega naar haar naaktportret zat te gapen. En een mannelijk lid van de security in een Amerikaanse luchthaven werd geschorst nadat hij een joker te lijf ging, die het had gehad over de kleine genitaliŽn van zijn collega.   Bron: HLN.be  

Laatste artikelen

Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers
  Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers Posted on May... meer >

Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie
Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie De psychiatriebijbel en de ziektereligie die ermee wordt verspreid di... meer >

Wetenschap beperkt door (onjuiste) vooronderstellingen? (video)
'Beoefening van wetenschap wordt beperkt door aannames' (video) donderdag, 21 maart 2013      Veel onderzoekers ne... meer >