Inloggen

Wachtwoord vergeten? Klik hier >
Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie

Door: clueless | Datum: 26-03-2013 | Gezondheid


Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie

Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie

De psychiatriebijbel en de ziektereligie die ermee wordt verspreid dient hoofdzakelijk het financiŽle belang van de farmaceutische industrie.

Verschillende professoren en wetenschappers pleiten in een aflevering van het VPRO-programma Labyrint voor afschaffing van het omstreden handboek voor diagnose en statistiek van psychische aandoeningen.

In mei verschijnt de herziene versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, kortweg DSM-5. Dit boekwerk, dat in de meeste landen als standaard in de psychiatrische diagnostiek dient, wordt ook wel de bijbel van de psychiatrie genoemd.

Nieuwe stoornissen

De Amerikaanse psychiater Allen Frances vreest valse epidemieŽn van nieuwe stoornissen omdat de farmaceutische industrie ermee aan de haal zal gaan. Dat gebeurde volgens Allen ook na de vierde editie, waarvan hij de totstandkoming leidde.

Nu heeft hij spijt en wil hij mensen waarschuwen voor de gevolgen van nieuwe labels. Frances probeert te midden van alle psychische diagnoses en medicalisering van normaal gedrag de ziel van de psychiatrie te redden.

De Nederlandse hoogleraar Jim van Os vindt dat de DSM moet verdwijnen. Met alle types en subtypes verdwaalt de psychiatrie in een woud van diagnoses, aldus Van Os. Het liefst zou hij alle hokjes afschaffen, die doen de patiŽnt geen recht.

Nauwe banden

Van Os maakte deel uit van een select gezelschap psychiaters en psychologen dat de DSM-5 samenstelde. Hij pleitte tevergeefs voor een compleet nieuw systeem waarbij wordt gescoord op dimensies van symptomen.

Vorig jaar bleek uit een studie dat veel auteurs van de psychiatriebijbel nauwe banden hebben met de medicijnindustrie. Onderzoekers van de Harvard-universiteit en de Tuftsuniversiteit in Medford analyseerden de inkomsten van 141 commissieleden die het handboek opstelden. Ze ontdekten dat 57 procent van de schrijvers banden heeft met de industrie.

De aflevering van Labyrint over het (on)nut van de DSM en mogelijke alternatieven is zondag 7 april om 19.50 uur te zien op Nederland 2.

Bron: niburu.nl

 

Laatste artikelen

Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers
  Child Sacrifice and Trafficking in Holland, and Abroad: An Eyewitness Comes Forward and Names her Torturers Posted on May... meer >

Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie
Psychiatriebijbel dient vooral farmaceutische industrie De psychiatriebijbel en de ziektereligie die ermee wordt verspreid di... meer >

Wetenschap beperkt door (onjuiste) vooronderstellingen? (video)
'Beoefening van wetenschap wordt beperkt door aannames' (video) donderdag, 21 maart 2013      Veel onderzoekers ne... meer >